نکاتی برای مدیریت و غلبه بر ترس از سخنرانی
سخنرانی در جمع برای برخی یک کار شیرین و دلچسب است. اما در مقابل کسانی هم هستند که هنگام سخنرانی دستپاچه میشوند و نمیتوانند کنترل رشته افکار خود را به دست بگیرند. اغلب این افراد با شیوههای موثر مدیریت و غلبه بر ترس از سخنرانی در جمع آشنا نیستند. مطالعات انجام شده نشان میدهد افراد زیادی ترس از سخنرانی دارند و به همین دلیل نمیتوانند از توانمندیها و مهارتهای خود استفاده کنند. آیا شما نیز هنگام سخنرانی مضطرب میشوید؟ آیا همیشه نگران هستید که هدف خود را به خوبی به مخاطب منتقل نکنید؟
اگر جواب شما به این سوالها مثبت است به شما قول میدهیم خواندن این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. در ادامه با یادا رسانه دیجیتال یادگیری همراه باشید.
1. نترسید
آری میدانم. گفتن این که نترسید آسان است اما عملی کردن آن کاری دشوار به نظر میرسد. ترس حالت عاطفی همراه با اضطراب است که میتواند باعث سردرد و عدم تمرکز شود. یکی از مهمترین راههای غلبه بر ترس این است که منشا آن را شناسایی کنید. شما هنگام سخنرانی دقیقا از چه چیزی میترسید؟ از این که کلمهای را اشتباه تلفظ کنید؟ از این که بخشی از متن سخنرانی خود را فراموش کنید؟
کافی است نگاهی به سخنرانیهای افراد مشهور جهان بندازید تا ببینید حتی قویترین سخنرانان هم دچار اشتباه میشوند. اما آنها یاد گرفتهاند از اشتباه کردن نترسند. باور کنید سخنرانی کردن یک مهارت اکتسابی است. با چند بار تمرین و تکرار شما هم میتوانید به ترس خود غلبه کنید. فقط باید به اندازه کافی به خود ایمان داشته باشید.
2. آرام صحبت کنید
بیشتر افراد فکر میکنند هر چقدر تندتر صحبت کنند سخنران بهتری به نظر میرسند در حالی که لزوما سریع و با صدای بلند صحبت کردن نشان دهنده این نیست که شما یک سخنران حرفهای هستید. آرام و شمرده صحبت کنید. البته این به این معنا نیست که در کل سخنرانی با یک ریتم صحبت کنید. اما طوری سخنرانی کنید که بر روی کلمات خود تسلط داشته باشید. از مکث کردن نترسید. هر زمان که نیاز داشتید کمی آب بنوشید.
3. افکار خود را سازماندهی کنید
تمام سخنرانان موفق برای خود یک استراتژی سخنرانی دارند. آنها میدانند دقیقا قرار است درباره چه چیزی صحبت کنند و درباره چه چیزی صحبت نکنند. هنگامی که تمام افکار و مواد خود را سازماندهی میکنید به شما کمک می کند تا بسیار آرامتر باشید. هنگامی که شما دارای افکار واضح و منظم باشید، اضطراب صحبت کردن خود را به شدت کاهش خواهید داد. زیرا بهتر می توانید روی یک چیز تمرکز کنید و یک سخنرانی عالی داشته باشید.
از قبل تعیین کنید که قرار است درباره چه چیزهایی صحبت کنید. موضوعات اصلی را برای خود مشخص کنید. با توجه به این که زمان سخنرانی محدود است بهتر است از صحبت کردن درباره موضوعات جانبی پرهیز کنید.
4. به طور مداوم تمرین کنید
هیچ چیز جای تمرین را برای داشتن یک سخنرانی خوب نمی گیرد. برای سخنرانی خود چنان آماده شوید که بتوانید به سوالات احتمالی پاسخ دهید. میتوانید جلوی آیینه بایستید و متن سخنرانی خود را بارها تکرار کنید. گاهی بجای مخاطبین از خود سوال بپرسید و سعی کنید به آنها جواب بدهید. خود را در موقعیتهای مختلف قرار دهید. به عنوان مثال فرض کنید که بخشی از سخنرانی خود را فراموش کردهاید. سعی کنید بهترین راه را برای ادامه دادن به سخنرانی خود پیدا کنید. هرگز فراموش نکنید تمرین یکی از فاکتورهای مهم در بهبود مهارت سخنوری است.
5. صدای خودتان را ضبط کنید
صدای خودتان را ضبط کنید و به آن گوش کنید. متن سخنرانی خود را از ابتدا تا انتها بخوانید سپس به آن گوش دهید یا آن را تماشا کنید. اگر احساس میکنید در بعضی از قسمتها به اندازه کافی خوب نیستید از خود بپرسید چگونه میتوانید آن را بهتر کنید. ریتم سخن گفتن خود را تغییر دهید و دوباره ضبط کنید. شاید لازم باشد متن سخنرانی خود را تغییر دهید. بیشتر افراد دوست ندارند به صدای ضبط شده خود گوش دهند، بنابراین مهم است که به صدا و سبک صحبت کردن خود عادت کنید.
همچنین بخوانید: چگونه فن بیان خوبی داشته باشیم؟ نکاتی برای تقویت فن بیان
6. روی تنفس خود کار کنید
وقتی روی تنفس خود تمرکز میکنید، صدای شما طنین بیشتری خواهد داشت و آرام خواهید شد. با آرامش نفس بکشید و بر روی ریتم قرار بگیرید. اگرچه این یک تمرین عمومی صحبت کردن است ، اما نفس کشیدن به کاهش استرس و بهبود وضوح در همه زمینه های زندگی کمک می کند. یکی از مهمترین تکنیکهایی که به شما کمک میکند تا نفس خود را تقویت کنید نفس کشیدن از بینی است. نفس کشیدن از بینی میتواند سطح اکسیژن موجود در خون شما را افزایش دهد. نفسهای سریع و کم عمق میزان اکسیژن مورد نیاز بدن را تامین نمیکنند.
7. برای آشنایان خود سخنرانی کنید
یکی از بهترین راهها برای مدیریت و غلبه بر ترس از سخنرانی این است که در مقابل دوستان و یا خانواده خود سخنرانی کنید. افرادی را انتخاب کنید که در کنار آنها احساس آرامش دارید. از آنها بخواهید در مورد انتقاد با شما صادق باشند. به بازخورد آنها از سخنرانی خود توجه کنید. اگر برایشان سوالی پیش آمده است سعی کنید به دقت جواب دهید. اگر تنها زندگی میکنید میتوانید از طریق ویدئو کنفرانس برای دیگران سخنرانی کنید.
8. قبل از سخنرانی ورزش کنید
ورزش گردش خون در بدن را افزایش میدهد و اکسیژن را به مغز شما ارسال میکند. قبل از سخنرانی میتوانید کمی پیاده روی کنید. ورزش سلولها و کانالهای مغز را برای کنترل ترس و استرس آماده میکند. البته منظور ما نیست که قبل از سخنرانی وزنههای سنگین بزنید. کافی است چند حرکت ورزشی ساده انجام دهید. اگر میتوانید این کار را در فضای باز انجام دهید. ورزش اصولی به کسب آمادگی پیش از سخنرانی به شما کمک شایانی خواهد کرد و با تسلط بیشتری در مقابل مخاطبان خود صحبت خواهید کرد.
9. به حفظ کردن کلمات اکتفا نکنید
متن سخنرانی خود را کلمه به کلمه حفظ نکنید. سعی کنید مفاهیم و جملات اصلی را به خاطر بسپارید. در صورتی که کل سخنرانی را کلمه به کلمه حفظ کنید، اگر یکی از آنها را فراموش کنید دستپاچه خواهید شد. برای کلمات، مترادفهای مختلف در ذهن خود آماده کنید. خود را درگیر کلمات نکنید. این کار نیاز مند تمرین و تکرار است. یک تمرین موثر ، پیدا کردن جملات مختلف برای مضامین یکسان است. این کار به شما کمک خواهد کرد تا دایره لغات خود را نیز افزایش دهید.
همچنین بخوانید: خشم چیست؟ بهترین روش ها برای کنترل خشم و عصبانیت
10. خود را برای بدترین موقعیت آماده کنید
از خودتان بپرسید در طول سخنرانی چه اتفاقی میتواند موجب آشفتگی شما شود؟ از چه چیزی بیشتر از همه میترسید. تمام این موقعیتها را در ذهن خود تصویر سازی کنید. اگر میترسید موقع صحبت کردن دچار لکنت شوید بارها شرایطی را تصور کنید که موقع سخنرانی دچار لکنت شدهاید. با ترس خود روبرو شوید و سعی کنید راه حلی برای آن پیدا کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد در مواجه با این مشکلات در سخنرانی اصلی خود بتوانید سریعتر اشتباهات خود را اصلاح کنید.
11. کمال گرا نباشید
بپذیرید که قرار نیست بهترین سخنران دنیا باشید. شما میتوانید اشتباه کنید، کلمهای را فراموش کنید و حتی دچار لکنت شوید. اما تمام اینها نمیتواند به این معنی باشد که شما نتوانستهاید به خوبی سخنرانی کنید. نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید. به خودتان اجازه بدهید که اشتباه بکنید. با استقامت و تلاش کنید سعی کنید به نتیجه دلخواه خود برسید. اما هرگز فراموش نکنید بهترین نتیجه این است که شما بهترین خودتان باشید. پس بیش از اندازه از خودتان انتظار نداشته باشید و توقع نداشته باشید که سخنرانی دقیقا با استانداردهای شما پیش برود.
12. مخاطبان هدف خود را بشناسید
ابتدا مشخص کنید که قرار است برای چه کسی سخنرانی کنید. آنها در چه سطحی از آگاهی هستند؟ شاید لازم باشد مطالب را بسیار ساده برای آنها توضیح دهید. شناخت مخاطبین به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید رفتارهای احتمالی و پرسشهای آن را در حین سخنرانی پیش بینی کنید. در سخنرانی خود پیامی را به مخاطب انتقال دهید که دقیقا به آن نیاز دارد.
13. ارتباط چشمی برقرار کنید
در حالی که صحبت می کنید، ارتباط چشمی برقرار کنید. یکی از بزرگترین اشتباهاتی که ما مرتکب می شویم صحبت کردن با افراد بدون برقراری تماس چشمی است. از نگاه کردن مستقیم به چشم تک تک افراد حاضر در سالن نترسید. بر روی یک فرد و یا گروه خاصی تمرکز نکنید. این باعث میشود مضطرب شوید. شاید این کار برایتان در شروع سخت باشد، اما به مرور زمان باعث افزایش اعتماد به نفس شما خواهد شد.
14. خودتان باشید
سعی نکنید هنگام سخنرانی ادای فرد دیگری را دربیاورید. طبیعی باشید. رفتارهای بدنی هر کس منحصر به فرد است. در صورتی که بخواهید از دیگران تقلید کنید مصنوعی به نظر خواهید رسید. شما باید به این باور برسید که به خوبی میتوانید مخاطب خود را جذب کنید.
15. از کلمات عجیب و غریب استفاده نکنید
ساده باشید. از صمیم قلب خود صحبت کنید. برای این که سخنرانیتان جذاب به نظر برسد نیازی به استفاده از کلمات قلمبه سلمبه نیست! از کلمات ساده و قابل فهم استفاده کنید. استفاده از کلمات پیچیده میتواند باعث افزایش نگرانی و اضطراب در شما شود. برای مدیریت و غلبه بر ترس از کلماتی استفاده کنید که به صورت روزانه نیز آنها را به کار میبرید. حتی اگر قرار است یک مطلب علمی را توضیح بدهید، سعی کنید آن را نیز روان و صریح بیان کنید. بیان موضوعات پیچیده با جملات و کلمات ساده یک هنر است.
جمع بندی
در این مقاله درباره راههای مدیریت و غلبه بر ترس از سخنرانی با شما صحبت کردیم. سعی کنید این مقاله را به دقت بخوانید و نکات مهم آن را در یک دفترچه یادداشت کنید. قدرت تمرین و تکرار را فراموش نکنید و مطمئن باشید خواستن توانستن است. شما برای مدیریت ترس خود هنگام سخنرانی از چه راهکاری استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.